Meer mensen, meer output! Of… toch niet?

Organisatie & Teams

July 26, 2023

Meer mensen, meer output! Of… toch niet?

Organisatie & Teams

July 26, 2023

Meer mensen, meer output! Of… toch niet?

Organisatie & Teams

July 26, 2023

Meer mensen, meer output! Of… toch niet?

Organisatie & Teams

July 26, 2023

Organische groei veroorzaakt outputdruk, stress en stagnerende resultaten. Structuur nodig voor effectieve informatie en teamcohesie.

Je groeit maar door, je maakt winst en de product-markt fit is gevonden. Na heel wat jaren knallen en soms even op een houtje bijten ben je nu in rust… Tenminste, dat dacht je! Maar op de een of andere manier piept en kraakt het. Je voelt het schuren en er ontstaat frictie tussen teams en medewerkers die voorheen goed met elkaar gingen. Naarmate de tijd zie je ook de output achteruit lopen.. Wat gebeurt hier? 

Waar het voorheen organisch ging en mensen elkaar automatisch konden vinden, wordt het als je groeit lastiger om nog steeds dezelfde informatie met elkaar te blijven delen. Daarom is het van belang om hier structuur in aan te brengen, zonder dat hier een rigide systeem voor in de plaats komt. Het belangrijkste is dat informatie door de juiste processen door de organisatie lopen, wat ondersteunt wordt door de structuur van je organisatie.  

Wat zijn de signalen dat je moet gaan nadenken over hoe het werk georganiseerd is binnen jouw organisatie? 

Druk op output veroorzaakt stress 

  • Je hoort van teams dat de werkdruk erg hoog is en je medewerkers ervaren (veel) stress, maar je kan je vinger niet leggen op hoe dat komt. 
  • Resultaten blijven steken: je ziet teams hard werken maar de output groeit niet zo hard als dat je had voorspeld. 

Organisatiestructuur

  • Als founder werk je nog te veel in de organisatie in plaats van aan de organisatie. Hierbij merk je ook dat als je loslaat en werk uitbesteed, mensen niet de output leveren die je verwacht. Dat versterkt de neiging om in te grijpen en werk dus weer naar je toe te trekken. 
  • Je ziet mensen hard werken maar aan de verkeerde dingen. Je vraagt jezelf geregeld af: "Hoe komt het dat iemand bedacht heeft dat DIT een goed idee is?” 

Rol Helderheid en output

  • Het is vaak onduidelijk wie accountable en soms zelfs wie verantwoordelijk is voor sommige elementen. Zolang alles goed gaat en er geen klachten komen merk je dit vaak niet. Totdat het mis gaat en output uitblijft,  dan zie je iedereen naar elkaar wijzen. Dit levert frictie en spanning op tussen teams en individuen. 
  • Het werk is soms inefficiënt en je ziet veel mensen vaak met elkaar vergaderen. Sommige problemen of vraagstukken blijven ook heen en weer pingpongen tussen teams. Hierdoor worden zaken niet concreet opgelost. 

Onze 3 takeaways die leiden tot meer output

  1. Communiceer, communiceer, communiceer etc.

Bedenk dat mensen alles doen met de beste intentie. Ergens hebben zij het idee dat wat zij op dat moment doen, bijdraagt aan waar jij heen wilt met de organisatie. Blijf je visie, BHAG en strategie herhalen. Ook al denk je: “Ach nu weet iedereen het wel..”, Dan zou ik het gewoon nog een paar keer herhalen.

  1. Teken (opnieuw) het proces uit wat leidt tot de gewenste output

Vaak zijn deze processen organisch ontstaan of organisch aangepast. Gewoon omdat dat paste op dat moment. Daarmee wordt de werkwijze of het proces de status quo. Maar als de omgeving of jij als organisatie verandert, heb je niet altijd door dat de processen niet meer passen bij hoe je gewend was om te werken. Waardoor je output ineens terug kan lopen terwijl je meer mensen in dienst hebt. 

Plan een meeting met 4 of 5 mensen uit verschillende teams die samen betrokken zijn bij één proces. Kijk met elkaar waar je de processtromen kunt aanpassen, verantwoordelijkheden en werkafspraken kunt verduidelijken en vergroot je output.  

  1. Maak fouten! 

Dit klinkt misschien gek in deze context, maar zodra je iets verandert gaan er dingen fout en dat is goed! Waar fouten worden gemaakt, wordt geïnnoveerd. Zorg voor een cultuur waar mensen fouten mogen maken zonder dat mensen daarop worden afgerekend. Plan retro’s, bespreek met elkaar wat goed gaat en waar je nog kan leren en pas je processen en werkafspraken hier direct op aan. 

Veel succes met het vergroten van je output. Heb je vragen, wil je weten hoe dit er in de praktijk uitziet of heb je  gewoon zin in een bakje koffie? Laat het ons weten.

Wil je weten hoe jouw organisatie het nu doet? Doe dan hier de Growth Scan.  Kom er meteen  achter hoe je scoort op:

Recruitment |Retention | Strategy | Growth & Development | Tooling & Automation | Merger or Acquisition

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen