Bedrijven, word wakker: je personeel zit zich ziek

Werkprofessor

August 10, 2020

Bedrijven, word wakker: je personeel zit zich ziek

Werkprofessor

August 10, 2020

Bedrijven, word wakker: je personeel zit zich ziek

Werkprofessor

August 10, 2020

Bedrijven, word wakker: je personeel zit zich ziek

Werkprofessor

August 10, 2020

In 2012 werd door de WHO de physical inactivity pandemie uitgeroepen: een pandemie van ziekten gerelateerd aan het vele zitten in de huidige maatschappij. De werkvloer zoals we die kennen heeft daarin een belangrijke rol. Erik Scherder, Neuropsycholoog verbonden aan de VU, verbaast zich dat bedrijven niet wakker worden en de manier waarop er gewerkt wordt drastisch veranderen. 

De Nederlandse norm is dat je bij elkaar een half uur per dag moet bewegen. Erik Scherder pleit voor een strengere norm: minimaal een half uur aaneengesloten bewegen per dag. Op dit moment voldoet slechts de helft van de Nederlanders aan die norm en dat is een probleem. Dat probleem beschrijft Erik Scherder aan Wendy van Ierschot (VIE People) in deze editie van de Werkprofessor.

Start bij bewustwording

Snappen waarom beweging zo belangrijk is, kan helpen bij het activeren van medewerkers. Het eerste aspect is het doorbloeden van de hersenen, dat is van belang om te kunnen nadenken. Doorbloeden doe je door te bewegen legt Erik Scherder uit. Het tweede aspect is het telkens anders aansturen van de zenuwen in de hersenen. “Elke keer als jij je hersenen op een andere manier activeert heeft dat een positief effect. Door te bewegen doe je dat, omdat beweging elke keer anders is.”

Het probleem van de werkvloer

De werkvloer is ingericht op zitten. De recente ontwikkeling van het sta-bureau blijkt maar iets beter dan zittend werken. Elk uur dat je zit, moet je een half uur wandelen om het negatieve effect van het zitten weg te halen. De oproep is daarom duidelijk: vergaderen en bellen doe je waar mogelijk terwijl je beweegt. Een andere belangrijke factor om de hersenen te activeren is het doen van moeite. Op de werkvloer is het van groot belang dat er veel variatie en activatie in het werk zit. Hoe vaker je het gevoel hebt ‘wat gebeurt er nu weer’, des te beter je dag is voor je hersenen. Repeterend werk is dus dodelijk, je kunt dan niet meer van je mensen verwachten om initiatief te tonen.

Erik Scherder sluit af met een ideaalbeeld: “Het zou toch wat zijn als we bij de volgende pandemie in heel Nederland, uniek in de wereld, een weerstand hebben opgebouwd door een actieve leefstijl.” Luister de hele podcast om te horen wat we goed kunnen doen en hoe we met een heel bedrijf meer in beweging kunnen komen.

Links

Meer over Erik Scherder

Wat adviseert de WHO in corona tijd over beweging

Universiteit van Nederland met Erik Scherder: over de beweegnorm in Nederland


Contact

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen