Ben jij al klaar voor de nieuwjaarsspeech?

Organisatie & Teams

December 28, 2022

Ben jij al klaar voor de nieuwjaarsspeech?

Organisatie & Teams

December 28, 2022

Ben jij al klaar voor de nieuwjaarsspeech?

Organisatie & Teams

December 28, 2022

Ben jij al klaar voor de nieuwjaarsspeech?

Organisatie & Teams

December 28, 2022

Lees hier 4 tips hoe jij het beste je mensen kunt raken met jouw speech en 5 tips voor de opbouw van je speech

Over een paar dagen is het zover, de jaarwisseling. Voor sommigen is het uitbrengen van een toost tijdens een etentje op kantoor vanzelfsprekend, voor anderen is het een jaarlijks terugkerende kwelling.

In deze blog ontvang je tips van Lars Duursma, expert in het openbaar speechen en van van de chatbot Chat GPT. Lars geeft tips over hoe je het beste je publiek bereikt en betrokken houd en Chat GPT geeft tips hoe je jouw nieuwjaarsspeech het beste kunt opbouwen. 

In 2019 spraken wij met Lars. Hij is de oprichter van Debatrix en coach van CEO's, regeringsleiders en TED-sprekers. Als communicatie-expert verschijnt Lars regelmatig in de media om speeches en debatten te analyseren. Als je jouw spreekvaardigheid in het openbaar wilt verbeteren, is Lars degene met wie je moet praten.

'Allereerst', zegt hij, 'is het belangrijk te beseffen dat een kersttoespraak meestal anders is dan een nieuwjaarstoespraak. De eerste kijkt terug en reflecteert op het afgelopen jaar, de laatste kijkt vooruit en richt zich op wat komen gaat.'

Natuurlijk staat niets vast. Soms hebben de twee de neiging elkaar te overlappen. Het belangrijkste is dat je zeker weet wat je wilt communiceren.

De 4 tips van Lars Duursma

  1. Gevoelens overbrengen, geen informatie

Volgens Lars zijn speeches niet geschikt voor een gewone informatieoverdracht. Je publiek luistert niet met een stemrecorder of papier in de hand. Ze zullen zich waarschijnlijk maar twee, maximaal drie van de dingen die je hebt gezegd herinneren.' Dat hoeft niet erg te zijn, zegt Lars, als je je er maar bewust van bent.

Hij citeert de Amerikaanse dichteres en activiste Maya Angelou, die zei: 'Mensen zullen vergeten wat je hebt gezegd, mensen zullen vergeten wat je hebt gedaan, maar mensen zullen nooit vergeten hoe je ze hebt laten voelen'.

  1. Houd het kort

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar iedereen die wel eens naar een eindeloze speech heeft moeten luisteren, weet hoe gemakkelijk sommige mensen maar blijven doorkletsen. Lars: "Als het gaat om een nieuwjaarstoespraak zou ik zeggen: hoe korter, hoe beter. 

  1. Wees niet de held

Verhalen zijn volgens Lars het belangrijkste ingrediënt van een perfecte speech. 'Vanzelfsprekend wil je verhalen vertellen die je boodschap ondersteunen. Wil je met je speech een gevoel van trots oproepen, vertel dan verhalen die laten zien welk verschil je bedrijf heeft gemaakt.'

Veel CEO's hebben de neiging om verhalen over zichzelf te vertellen, maar dat moet je vermijden, zegt Lars. 'Vraag je altijd af: wie is de held in dit verhaal? Je wilt niet dat jij dat bent. Zet je medewerkers in de schijnwerpers, vooral degenen die gemakkelijk over het hoofd worden gezien.'

  1. Oefen

Dit lijkt misschien een open deur, maar spreken in het openbaar is een vaardigheid die oefening vereist - veel oefening. Lars vergelijkt spreken in het openbaar met tennissen. 'Als je het maar één keer per jaar doet, zul je er nooit goed in worden.'

Doe in ieder geval één try-out, film jezelf met je telefoon zodat je kunt zien hoe je emoties overkomen als je naar jezelf kijkt terwijl je spreekt. 

De volgende 5 tips komen van de chatbot Chat GPT en zijn gericht op de opbouw van jouw nieuwjaarsspeech. 

  1. Begin met een dankwoord

Bedank de aanwezigen voor hun aanwezigheid en hun bijdrage aan het afgelopen jaar. Dit creëert een hartelijke en dankbare sfeer en laat zien dat je de mensen waardeert. Dit sluit aan bij de 4e tip van Las om je medewerkers in het zonnetje te zetten. 

  1. Reflecteer op het afgelopen jaar

Maak een korte samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen en successen van het afgelopen jaar. Dit geeft context en laat zien wat er is bereikt.

  1. Stel doelen voor het nieuwe jaar

Geef aan wat je hoopt te bereiken in het nieuwe jaar en hoe je dat gaat doen. Dit geeft richting en motivatie voor het komende jaar.

  1. Geef aan wat je van de aanwezigen verwacht

Geef duidelijk aan wat je van de aanwezigen verwacht in het nieuwe jaar en hoe ze kunnen bijdragen aan de doelen die je hebt gesteld. Dit laat zien dat je vertrouwen hebt in hun capaciteiten en geeft richtlijnen voor hun rol in het nieuwe jaar.

  1. Eindig met een positieve noot

Eindig met een positief en inspirerend citaat of boodschap, om iedereen te motiveren en te enthousiasmeren voor het nieuwe jaar. Dit zorgt voor een goed gevoel en laat de aanwezigen het nieuwe jaar vol vertrouwen tegemoet gaan.

Succes met het schrijven en oefenen van jouw nieuwjaarsspeech!

Wil je meer weten over de chatbot Chat GTP, luister dan naar de Werkprofessor aflevering van Remy Gieling.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen