Door corona zitten we in een collectieve cultuurshock. Antropologen zijn al lang bekend met cultuurshocks en de fases waar mensen doorheen gaan tijdens een dergelijke shock. Jitske Kramer schreef het boek ‘werk heeft het gebouw verlaten’ over dit principe op de werkvloer gedurende het afgelopen jaar.
Jitske Kramer is corporate antropoloog, ze onderzoekt hoe mensen een cultuur vormen, en hoe een cultuur mensen vormt. Met Jitske kijken we in deze aflevering van de Werkprofessor naar het afgelopen corona-jaar en de mate waarin de cultuur zoals we die kennen nog bestaat. Een ding is zeker: onze cultuur is aan het veranderen.
Van aanloopfase naar de honeymoon
Jitske neemt ons mee in de verschillende fasen van een veranderende cultuur. De eerste twee fasen bij een cultuurverandering als de corona-tijd zijn de aanloopfase en de honeymoon fase. In de aanloopfase, weet je dat je dingen moet gaan veranderen en voorbereiden. Bij corona was de fase erna voor veel mensen heel kort. Jitske legt uit: “je vond het eigenlijk ook wel fijn dat thuiswerken en de rust”. Ook deze fase gaat voorbij, en dan kom je in de cultuurshocks.
De cultuurshock
De eerste shock gaat over gedrag: “Je moet op allerlei manieren je gedrag aanpassen” aldus Jitske. Daarna komt de shock van de fundamentele overtuigingen: “dan ga je je afvragen wat je er eigenlijk van vindt”, dat is een pittige periode. Na de cultuurshocks komt ook nog de terugkeerfase, we zijn er met corona nog niet aan toe, maar die tijd gaat wel komen. Je bent veranderd en je kijkt anders naar dingen, dus je kunt niet terug naar je oude situatie. Hoe dan wel, hoor je in de podcast.
Het nieuwe boek van Jitske Kramer
Sapiens (graphic novel) besproken in de podcast
Contact
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Bouw samen aan succes: groei de business én je team
Download de whitepaper Scale-ups & Downs:
- Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
- Herken je eigen groeibarrières
- Doe je eigen groei assessment