De beste strategieën voor generatiediversiteit

Werkprofessor

May 30, 2023

De beste strategieën voor generatiediversiteit

Werkprofessor

May 30, 2023

De beste strategieën voor generatiediversiteit

De beste strategieën voor generatiediversiteit

Werkprofessor

May 30, 2023

Generatiediversiteit is weer een nieuw woord dat voor mijn gevoel ineens ingeburgerd raakt. Nieuwe generaties op de werkvloer is niets nieuws. De nieuwste generatie komt op de arbeidsmarkt met een andere blik op de wereld dan hun voorgangers. Waar vroeger een nieuwe generatie met een ander wereldbeeld de arbeidsmarkt in kwam, komt de huidige nieuwe generatie ook met hele andere vaardigheden en manieren van communiceren op de markt.

Wat kunnen we van elkaar leren? Hoe versterken we organisaties in de toekomst door alle krachten te bundelen?

Hajar behoort zelf tot generatie Z, zet zich in voor jongeren participatie op de werkvloer en in bestuurskamers, met als doel om ervoor te zorgen dat de nieuwste generatie op een gelijkwaardige manier wordt vertegenwoordigd en gehoord. Als onderdeel van deze missie was zij Youth Representative bij de United Nations. GenZ is geboren tussen 1995 en 2010.

Uitblinken

Waar blinkt Gen Z nu echt in uit? “Heel veel dingen”, grapt Hajar. Maar als ze er een moet kiezen dan staat transparantie bovenaan de lijst.  “Dat betekent dat je deelt wat goed gaat, maar ook delen wat niet zo goed gaat. Of dat dan in je persoonlijke leven is of dat dat gaat over het bedrijf waar je voor werkt, dat is iets wat echt heel belangrijk is voor deze generatie.”

Gen Z werd geboren tussen 1995 en 2010. Dat is niet voor niets zo. Er is bewust gekozen voor het jaartal 1995, omdat dit het jaartal was waarin internet mainstream werd. Deze generatie is opgegroeid met een constante informatiestroom vanuit het internet. “Gen Z kent geen tijd zonder. Dat is natuurlijk ook wel iets met social media waarin je heel veel blootlegt en laat zien aan de wereld.”

Mentale gezondheid

Laten we vooropstellen dat iedereen binnen iedere generatie weer anders. Niet iedere persoon binnen een generatie is en denkt hetzelfde. Maar wat je volgens Hajar wel kan zien is dat de tijdgeest waarin generaties opgroeien, wel degelijk invloed hebben hoe er naar bepaalde situaties wordt gekeken. “Bij Gen Z is het super uniek dat zij altijd internet hebben gehad. Ze hebben alles over de hele wereld meegekregen. Ik hoor over hongersnood, oorlog, overstromingen, tsunami's. Dit is een generatie die zich op jonge leeftijd al extreem bewust is van de wereld om zich heen. Psychologen zien hiervan twee gevolgen. Enerzijds is Gen Z heel empatisch, maar tegelijkertijd ook veel mentale problematiek, omdat het veel is om te dragen. Dus als je kijkt naar de werkvloer dan is er een grote vraag voor aandacht aan mentale gezondheid.”

Luister nu de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast en kom erachter wat de verschillende generaties van elkaar kunnen leren en hoe je deze krachten in de toekomst kan inzetten voor jouw bedrijf!

Links

Meer over Hajar Yagkoubi

Artikelen over Gen Z:

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 3

Artikel 4

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen