Er zijn ondertussen geen organisaties meer die niet bezig zijn met digitale transformatie. De COVID pandemie heeft daar een enorme boost aan gegeven en in die digitale transformatie zijn de afgelopen jaren meerdere grote fouten gemaakt. Menno Lanting schreef het boek ‘uit het transformatie moeras’, waarin hij uitlegt welke fouten dat zijn en hoe je deze voorkomt. Vandaag bespreken wij met hem de verschillende faalfactoren van de digitale transformatie.
Menno Lanting is expert op het gebied van de impact van de snel veranderende wereld op innovatie, organisaties en leiderschap. Hij is veelgevraagd spreker en adviseur. Zo geeft hij 200 lezingen en workshops per jaar die uitblinken door een bijzondere mix van humor, praktijkvoorbeelden en onderbouwde cases. Meer dan 250.000 mensen lazen zijn bestsellers waaronder ‘Connect!’, managementboek van het jaar 2011.
De vijf faalfactoren
“Digitaliseren is geen doel op zich, maar een middel.” In 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'Uit het transformatie moeras' waarin Menno een nuchtere kijk geeft op de faalfactoren van de digitale transformatie en een heldere route naar vernieuwing schetst aan de hand van aansprekende cases en praktische modellen. De volgende ‘faalfactoren’ worden besproken: Het Red Queen-effect; Penny wise, pound foolish; Laat duizend bloemen bloeien; Grote mond, slappe knieën en Bad karma. Wat deze faalfactoren inhouden en hoe je voorkomt dat je als ondernemer hiermee te maken, legt Menno uit in deze aflevering van de Werkprofessor.
Links
Meer over Menno Lanting
Het boek uit het transformatie moeras en Connect!
Alles over het leiderschapsintituur de Baak, waar Menno werkzaam voor was
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?