Vaak hoor je dat wanneer je iets wilt, je dit ook echt kan. Of dat je er wel komt met genoeg doorzettingsvermogen en de juiste route volgen. De gast van vandaag, Jelte Krist, is het hier niet mee eens. Volgens hem loopt men tegenwoordig achter een superhelden-script aan.
Jelte Krist is docent aan de Hogeschool Utrecht, heeft een achtergrond in de Organisatiekunde, zijn eigen adviesbureau en schreef het boek “De kunst van het onmaakbare”.
Belangen
“Het is een illusie om te zeggen te zeggen dat er in een menselijk systeem of een sociaal systeem geen macht of hiërarchie zit. Om altijd maar te roepen dat het team gelijk moet zijn en iedereen moet democratische inspraak hebben”. Gelijkheid is volgens Jelte heel mooi, maar er zal ook iemand moeten zijn die de knoop moet doorhakken. Ook al zegt men binnen een organisatie dat dat niet zo is, er staat altijd iemand uit nature op die uiteindelijk koppen met spijkers slaat.
Daarnaast zijn er vrijwel altijd verschillende belangen binnen een organisatie. Wanneer dit wordt geconstateerd is het zaak om dit met elkaar te bespreken. Maar hoe verhouden wij ons dan tot elkaar. Naast dat je waardering voor elkaar uitspreekt, mag men ook kritische vragen stellen en een spiegel voor houden. “Bemoeienis is niet een slecht iets in dit concept, maar dat mag om elkaar scherp te houden en verder te brengen”.
Zeven principes
In het boek van Jelte Krist komen zeven principes aan bod. De principes gaan over een proces, een houding en een manier van werken in plaats van een concrete oplossing. In de nieuwste episode van de Werkprofessor worden er drie van de zeven principes besproken.
Links
Ontdek de andere vier principes in het boek “De kunst van het onmaakbare” van Jelte Krist.
Benieuwd naar ander werk van Jelte Krist? Check hier nog een artikel.
Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?
Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?