“Het is tijd om de achterkamer van ons brein serieuzer te nemen” met die leus probeert Psycholoog, bestuurskundig-jurist Leon Schaepkens ons uit te leggen dat iedereen bepaalde basisbehoeften heeft. Vandaag spreken we in de Werkprofessor met Leon over zijn nieuwe boek ‘10 miljoen jaar leiderschap".
Leon Schaepkens studeerde economie aan de HEAO en koos daarna voor een studie bestuurskunde, rechten & psychologie aan de universiteit. Hij is expert op het gebied van organisatieverandering, leiderschap coaching, teamontwikkeling, assessment, bestuur & politiek, HRM, arbeid & gezondheid. Daarnaast richtte hij zijn eigen bedrijf op; Schaepkens BV, waarmee hij organisaties, teams en managers adviseert en begeleidt.
Leren van de geschiedenis
Leon noemt het in zijn boek ‘het Savanne brein’; het product van miljoenen jaren leven als jager-verzamelaar. Geprogrammeerd om in groepsverband te overleven en constant op zoek naar vervulling van onze basisbehoeften. Waar de huidige managementboeken vooral praktische tips geven, is het volgens Leon belangrijk om dieper in het brein te graven en zo mensen aan te zetten tot verandering. Leon vertelt.
De basisprincipes van leiderschap
“Ieder brein heeft de volgende zes basisbehoeften: veiligheid, verbondenheid, waardering, autonomie, zelfexpressie en leren omgaan met grenzen”. Succesvolle leiders voorzien in al deze basisbehoeften. Ben jij benieuwd hoe jij als leidinggevende deze basisbehoeften toepast en met minder stress en meer plezier succesvol kan zijn? Luister dan nu deze episode van de Werkprofessor!
Links
Meer over Leon Schaepkens
Zijn boek '10 miljoen jaar leiderschap’
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
Bouw samen aan succes: groei de business én je team
Download de whitepaper Scale-ups & Downs:
- Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
- Herken je eigen groeibarrières
- Doe je eigen groei assessment