Op zondag 15 augustus 1971 kondigt president Richard Nixon de belangrijkste economische gebeurtenis aan sinds de uitvinding van het geld. Daardoor zal onze economie en onze maatschappij voorgoed veranderen. Namelijk de loskoppeling van de goudstandaard. De komst van de euro en de bitcoin, de negatieve spaarrente, werkende armen, de spanningen met China, de crisis sinds 2007 en nog veel meer, blijken ontsprongen kiemen uit 1971 te zijn; een keerpunt in onze geschiedenis. Edin Mujagic schreef het boek ‘Keerpunt 1971’. Hij neemt ons vandaag mee in zijn verhaal, de uitvoering en het resultaat van deze actie en vooral naar wat we er als ondernemers nu van kunnen leren en hoe de toekomst er waarschijnlijk uit zal zien.
Edin Mujagic is hoofdeconoom en onderdeel van ons beleggingcomité. Naast zijn werk bij OHV heeft Edin meerdere boeken geschreven over macro-economische en monetaire geschiedenis. Daarnaast is hij een graag geziene spreker en auteur bij gerenommeerde media. Onze relaties hebben de mogelijkheid om met Edin in gesprek te gaan over de ontwikkelingen op de financiële markten. Daarnaast deelt Edin maandelijks zijn visie op de economische ontwikkelingen in zijn nieuwsbrief: ‘Overpeinzingen van een macro-econoom'.
Effect van het keerpunt
Zoals bij zoveel dingen in het leven geldt ook voor de maatregel die genomen is in 1971 dat er ‘zoete’ en ‘zure’ dingen gebeuren. “Als er op grote schaal geld wordt bijgedrukt dan kunnen we als overheid veel meer dingen doen. Er kan veel meer geïnvesteerd worden. Bedrijven hebben meer geld, jij en ik hebben meer geld en wij geven dat geld weer uit. Je zou kunnen zeggen dat het zoete deel zorgt voor economische groei. Het probleem is alleen dat het onvermijdelijk is dat er na zoet zuur komt. Alles heeft een prijs. Elke maatregel die je als beleidsmaker neemt heeft een prijs. In dit geval is er sinds de maatregel van 1971 aanhoudende prijsstijging. Elk jaar was er sprake van inflatie.”
Benieuwd hoe dit onnatuurlijke gegeven verder nog invloed heeft op de economie? En hoe de economische toekomst eruit ziet? luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast!
Links
Bestel hier het boek
Meer over Edin Mujagic
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?