De kranten staan er bol van, de skill gap. We zijn jarenlang opgeleid maar de dingen die je echt beter maken in je vak en nu handig zijn, zoals digitale vaardigheden, zaten er vaak niet bij. We kijken anders naar kennis en competenties. Flexibiliteit is de belangrijkste eigenschap van een succesvol inzetbare werknemer. Hoe gaan we de mens toerusten met de vaardigheden die in de toekomst, en nu eigenlijk ook al, nodig zijn? Wat betekent dit voor de werkgever en wat kan een werknemer doen om succesvol inzetbaar te zijn en blijven?
Deze week is Simon Beausaert te gast in de Werkprofessor. Simon is Hoofddocent Workplace learning bij de afdeling Onderwijsonderzoek en -ontwikkeling aan de Universiteit van Maastricht, School of Business and Economics.
Inzetbaarheid
Inzetbaarheid verwijst naar meerdere competenties en competenties verwijst weer naar kennis, vaardigheden en bepaalde attitudes. Simon: “Vroeger zou men gezegd hebben je bent inzetbaar als je kennis hebt en je beschikt over de nodige expertises om jouw functie goed uit te voeren. Maar vandaag de dag is dat anders. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het beschikken over de benodigde expertise. Neem bijvoorbeeld flexibiliteit. Als je echt inzetbaar wilt zijn, moet je flexibel kunnen omgaan met veranderingen in de omgeving. Je moet hier actief op kunnen anticiperen.” Maar dat is nog niet alles volgens Simon. Je moet een teamplayer zijn en betrokken bij de organisatie. En als je denkt dat je dan alles hebt gehad, heb je het mis. Zorgen voor een balans tussen privé en een professioneel leven. Ook dit is een competentie die de een meer heeft dan de ander.
Stimuleren
Als leidinggevende is het belangrijk om je werknemers te stimuleren om te blijven leren. Laat werknemers fouten maken, want juist hiervan zullen zij leren. Straf ze niet meteen af. “Leg tijdens een functioneringsgesprek niet de nadruk of zij alle taken goed hebben gedaan, maar de nadruk op wat zij hebben geleerd, wat betekent dat voor het komende jaar, waar liggen nog kansen en hoe kan jij als leidinggevende helpen om die leerkansen mogelijk te maken”.
Er wordt onderscheid gemaakt in formeel en informeel leren. Bij formeel leren krijgt men bijvoorbeeld een training van een docent. Informeel leren bestaat uit individueel als sociaal leren.
Benieuwd wat Simon nog meer te vertellen heeft? Check dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor.
Links
Meer over Simon Beausaert
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?