Kan je jezelf vaccineren tegen nepnieuws en je immuun maken?
We spraken een paar weken geleden met Sander Duivenstein over nepnieuws, spelen met de realiteit in tijden van AI, deepfakes en de metaverse. Vandaag in de werkprofessor podcast is Sander van der Linden, te gast. Sander is hoogleraar Sociale Psychologie en directeur van het Cambridge Social Decision-Making Lab aan de Universiteit van Cambridge. Zijn onderzoeken stonden onder andere in Nature en Science. Hij werkte samen met de premier van het Verenigd Koninkrijk en belangrijke technologiebedrijven zoals WhatsApp, Facebook en Google. Hij spreekt in termen van een vaccin tegen nepnieuws. Sander laat ons kennismaken met dit wonderlijke fenomeen en benadert het waarheidsprobleem als een virus.
Vaccineren tegen nepnieuws
Waar komt het metafoor vaccineren tegen nepnieuws vandaan? Sander legt uit dat hij al lang voor de pandemie bezig was met het bestuderen van hoe informatie zich verspreidt. “Toen bleek eigenlijk dat als je modellen neemt die in de epidemiologie worden gebruikt om virussen te bestuderen en hoe die zich verspreiden in de populatie, dan kan je dezelfde modellen gebruiken om te kijken hoe informatie en vooral misinformatie zich verspreiden op social media. Die modellen kan je dus heel goed gebruiken. Af en toe moet je ze dan een klein beetje aanpassen. Toen zaten we dus ook te denken: als het zich zo verspreidt als een virus, kan je dan ook mensen vaccineren tegen het nepnieuws?
Luister nu de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast en kom erachter wat de wetenschappelijke theorie achter prebunken is en hoe jij jezelf kan vaccineren tegen nepnieuws.
Links
Meer over Sander van der Linden
Bekijk hier het boek ‘Immuun voor nepnieuws - Een tegengif voor fake news en complottheorieën’
Luister hier de aflevering met Sander Duivestein
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?