Inspiratie, een gedragsprobleem?

Werkprofessor

October 31, 2022

Inspiratie, een gedragsprobleem?

Werkprofessor

October 31, 2022

Inspiratie, een gedragsprobleem?

Werkprofessor

October 31, 2022

Inspiratie, een gedragsprobleem?

Werkprofessor

October 31, 2022

Ap Dijksterhuis, onze werkprofessor gast van vandaag, investeert zijn hele leven al in kennis over menselijk gedrag om dat toe te passen en daarmee de wereld beter te maken. Ap is hoogleraar psychologie, schrijver en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Zijn mening is dat vrijwel elk groot probleem waar de mensheid mee kampt – of het nu gaat om oorlog, terrorisme of de opwarming van de aarde – een gedragsprobleem is.

Ap Dijksterhuis is hoogleraar psychologie, schrijver en een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Eerder schreef hij Het slimme onbewuste, Op naar geluk, De merkwaardige psychologie van een wijndrinker, Wie (niet) reist is gek, Maakt geld gelukkig?, het kinderboek Tussen je oren, Wegwee en de novelle Bart. Van zijn boeken zijn meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Inspiratie

Inspiratie, wat is dat nu eigenlijk? Ap onderscheid drie vormen van inspiratie in zijn boek. De eerst vorm is je roeping. Het moment in je leven waarop je ontdekt wat je moet doen. De tweede vorm is het idee of de inval. Dit is inspiratie bij het krijgen van een goed idee. “Dat kan een wetenschapper zijn bij het begrijpen van een fenomeen, een schrijver die een goed idee heeft voor een boek en een ondernemer die een nieuw product voor zich ziet.”

De derde vorm van inspiratie is de dagelijkse vorm van inspiratie die we nodig hebben om onze plannen uit te voeren. “Een schilder die schildert die zal merken dat het de ene dag beter gaat dan de andere dag. Dit werkt voor iedereen zo.” aldus Ap.

Onbewuste processen

“Ik denk dat het heel belangrijk is om te beseffen dat we onbewust nadenken. Dat klinkt een beetje gek, maar als wij een belangrijk doel stellen, bijvoorbeeld een innocatie die we een vervolg willen geven, dan zijn we daar bewust mee bezig.”.

Maar hoe zit het dan met het onbewuste? Op momenten dat men bijvoorbeeld een film kijkt, dan gaat ons onbewuste gewoon door met arbeid dat relevant is om het probleem op te lossen. Hoe meer we willen, hoe harder het onbewuste werkt.

Benieuwd hoe je ervoor kan zorgen dat je meer inspiratie krijgt? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor podcast.

Links

Meer over Ap Dijksterhuis

Bestel hier het boek ‘Inspiratie’

Meer over de Werkprofessor

Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com

Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen