Meten hoe het gaat met de mensen in jouw organisatie? People Analytics noemen ze dat met een mooi woord, maar hoe werkt dat? Wat moet je meten en hoe dan precies? Dat en meer in deze aflevering van de Werkprofessor met Sven Rickli.
Sven is expert in bedrijfscultuur en gedragsverandering en heeft met zijn onderzoeks- en adviesbureau een People Analytics checklist opgesteld: is jouw bedrijf klaar om effectief te gaan meten?
De persoon achter het personeelsnummer
Om te weten hoe het gaat met je mensen, en daarmee met je bedrijf, wil je het welzijn meten. Maar het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat in driekwart van de gevallen het welzijn en de inzetbaarheid van de medewerkers wordt beïnvloed door factoren buiten het werk. Je kunt hier achter komen door te letten op de zogeheten welzijnsfactoren, dat zijn sociaal, financieel, emotioneel, fysiek en maatschappelijk welzijn. Leer van Sven in de podcast hoe je omgaat met deze factoren, hoe je ze meet maar ook wat er wettelijk gezien wel en niet mag.
Meten is weten
Het corona-dashboard kennen we nu wel, maar wat moeten op onze eigen dashboards zetten? Die grafieken zijn mooi, maar wat betekenen ze en zijn ze betrouwbaar? Volgens Sven zijn de vijf welzijnsfactoren de helft van het verhaal, “de softe componenten”. De andere helft van je dashboard moet bestaan uit wat hardere componenten. Je kunt hierbij denken aan je omzet, je ziekteverzuim of je sales-targets. Als je tussen die componenten verbanden gaat zoeken, kom je op de nuttige knoppen waar je aan kunt draaien en kun je reflectie toepassen om je bedrijf beter te maken. Luister de rest van de podcast om van Sven te horen hoe je van sturen op het resultaat naar sturen naar het resultaat gaat, door mensgericht te werken.
Links
Kijk ook eens op de HR-tech community om een aantal tools te ontdekken die je kunnen helpen bij het meten van het welzijn binnen jouw organisatie
Contact
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?