Dopper-oprichter Merijn Everaarts blikt terug op een turbulente periode in zijn carrière. Hij raakte opgebrand door zijn eigen micromanagement, een ervaring die hem tot nieuwe inzichten bracht. In de podcast De Werkprofessor deelt hij zijn lessen over ondernemen en mentaal welzijn.
Hij voelde het meteen toen hij een sabbatical nam: een soort verlamming. Ondernemer Merijn Everaarts besloot er in 2022 even tussenuit te gaan en kwam tot de conclusie dat hij een burn-out had. Drie maanden vrij werd opeens bijna een jaar.
Everaarts had genoeg op zijn bordje gehad: de coronadip van zijn bedrijf in hervulbare waterflessen Dopper, de gigaverbouwing van zijn co-workingplek Oceans en de start van zijn vegan restaurant Mama Gaia. Dat had zijn tol geëist.
‘Ik dacht altijd van: belachelijk als je een burn-out hebt. Je kan toch wel een beetje hard werken. Ik kom uit de horeca, zelfs dagen van 15 uur waren voor mij niet heel vreemd’, zegt hij in de podcast De Werkprofessor. ‘Maar ik heb nu begrepen dat het niet zozeer met het harde werken of veel uren maken te maken heeft, maar met name dat je niet op je plek zit. Of dat je niet lekker in je vel zit door het werk wat je doet.’
Micromanagen
Everaarts had de neiging om te micromanagen, alles naar zich toe te trekken en de controle te behouden. Deze aanpak was succesvol in de beginfase van Dopper, maar werd steeds problematischer toen het bedrijf groeide. Hij werd de bottleneck van zijn eigen onderneming. De druk nam verder toe toen Everaarts, naast Dopper, twee nieuwe bedrijven startte.
‘Wat mij is ingeprent bij trainingen die ik gehad heb op het gebied van ondernemerschap, is: werk niet in je bedrijf, maar aan je bedrijf. Dus stap eruit en observeer, en geef op die manier leiding. Het was voor mij wel duidelijk dat ik er letterlijk en figuurlijk in zat. Dus dat is een wijze les geweest.’
Takeaways uit de podcast:
- Belang van mentale gezondheid – Everaarts benadrukt hoe essentieel mentale gezondheid is voor ondernemers, geïllustreerd door zijn persoonlijke ervaring met een burn-out en het nemen van een sabbatical om te herstellen.
- Werk áán in plaats van ín je bedrijf – Succesvol ondernemen gaat niet alleen over het directe werk in het bedrijf, maar vooral over het bouwen aan de organisatie, het delegeren van taken, en het vertrouwen en empoweren van medewerkers.
- Structuren voor ondersteuning – Everaarts onderstreept het belang van het implementeren van structuren binnen een organisatie die de mentale gezondheid ondersteunen, zoals het inzetten van diensten als OpenUp, om een gezonde werk-privébalans te bevorderen en burn-out te voorkomen.
Beluister de nieuwste aflevering van de podcast ‘De Werkprofessor’. Of abonneer je via de podcast-app van jouw keuze. Nieuwe afleveringen verschijnen elke twee weken op maandag.
Links
Meer over Merijn Everaarts
Luister hier de vorige podcast aflevering ‘Merijn Everaarts over het succes van zijn dopper’
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor ophttps://www.linkedin.com/company/viepeople/ of ophttps://www.viepeople.com/inspiratie?inspiration-type=Podcast.
Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?
Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?