Oh ik ben zo druk, is wat we vaak tegen elkaar zeggen. In de lockdown was het een verademing dat we het eindelijk niet zo druk hadden. Geen Fear of missing out (FOMO) en hoewel natuurlijk voor een hoop mensen de hele lockdown stressvol was, was het voor anderen een stap naar een rustiger leven. Hoe kunnen we het goede behouden van de rustiger leven in de lockdown en het slechte van de drukte buiten houden. Want een beetje stress hebben we nodig om op onze toppen te functioneren, maar bij te veel stress duvelen we het grote zwarte gat van de burn-out in. Met stress-expert Jan Jaap Verolme spreken we vandaag over ons stresssysteem en wanneer stress wel of niet functioneel is.
Jan Jaap Verolme is expert op het gebied van stress en burn-out. Hij maakt mensen en organisaties bewust van de oorzaken en gevolgen van stress en hoe je het kunt voorkomen.
Misverstand
Het grootste misverstand over stress is, is dat het slecht is. “We lezen en horen in het publieke debat heel vaak over een burn-out en over stress en het is altijd negatief. Dat is begrijpelijk, maar wij moeten ons ook realiseren dat stress een heel gezond systeem is. Het stresssysteem functioneert goed naast ons immuunsysteem, voortplantingssysteem en bijvoorbeeld het spijsverteringsysteem. Het is een systeem dat ook heel veel plezier en genot biedt, maar ja als het ontregelt raakt kom je in de problemen”.
Plezier en genot
Volgens stress-expert Jan Jaap maakt stress ons beter. Hij vertelt dat men vroeger al geprikkeld werd door licht en donker. Maar tegenwoordig kan men leven met 8 miljard andere mensen om zich heen. Dit betekent dat ons stresssysteem goed werkt. “Anders waren we al lang opgegeten door beren, tijgers of andere elementen”.
Stresssysteem
Ons stresssysteem zorgt ervoor dat we in een vecht-vlucht- of een bevriezing reactie komen. Hierdoor beschermen we onszelf. Daarnaast zorgt stress ervoor dat we een betere prestaties leveren. Door het voelen van stress gaat de bloeddruk omhoog, gaat er meer zuurstof naar de hersenen en spieren waardoor we ons beter kunnen focussen. Het beter presteren levert uiteindelijk plezier in het leven. Stel je wilt het mooiste meisje van de klas versieren, dan ervaar je stress. Hierdoor ga je beter je best doen, waardoor het misschien wel lukt. En in the end heb je weer geleerd van de situatie.
Links
Meer over Jan Jaap Verolme
Het boek ‘Handboek stress te lijf’
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
Bouw samen aan succes: groei de business én je team
Download de whitepaper Scale-ups & Downs:
- Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
- Herken je eigen groeibarrières
- Doe je eigen groei assessment