We zitten midden in een technologische revolutie, dat is geen nieuws. Het gaat regelmatig over de gevolgen voor de arbeidsmarkt en misschien wel voor jouw werk. Toch wordt er weinig gepraat over hoe we ons nu kunnen voorbereiden op de tijd die na de revolutie komt. Prof. Dr. Mark Levels onderzoekt dit met zijn Europese onderzoeksgroep Technequality.
Prof. Dr. Mark Levels is hoogleraar Gezondheid, Onderwijs en Werk aan de Universiteit Maastricht en leidt in die hoedanigheid de het Technequality project. De onderzoeksgroep heeft een helder doel: “begrijpen hoe technologische innovatie werk, onderwijs en ongelijkheid beïnvloedt”.
Make or buy
Een groot onderdeel van de uitdaging waar we als samenleving voor staan is het make or buy principe. Als er banen veranderen door een revolutie, dan is de vraag altijd of je medewerkers gaan omscholen en opleiden, of ze laat gaan en nieuwe medewerkers zoekt. Mark heeft een duidelijke voorkeur voor het omscholen en opleiden, maar geeft aan dat de oplossing eigenlijk een stap eerder ligt. “We weten niet zeker welke banen gaan verdwijnen” geeft Mark aan, maar dat er banen gaan verdwijnen is zeker, als we nu bijvoorbeeld ons onderwijssysteem anders gaan inrichten, plukken we daar straks de vruchten van en is omscholen een onderdeel van het werksysteem geworden.
Wat we kunnen doen
“De truc is: hoe zorgen we ervoor dat we als economie zoveel mogelijk profiteren van de mogelijke productiviteitsgroei die automatisering mogelijk maakt, terwijl we de sociale gevolgen zoveel mogelijk verzachten” aldus Mark. In de podcast legt hij uit dat dit gaat door nu na te denken over de situatie van straks, waarin duidelijk wordt dat er verschillen zitten in hoe hard mensen geraakt gaan worden. Dat zorgt voor nieuwe soorten ongelijkheid, die we nu nog deels kunnen voorkomen.
Links
Meer over Mark Levels
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?