Twee jaar geleden was Marijke Spanjersberg al te gast bij ons. In die aflevering hebben we met haar gekeken naar ‘Waarom je bij problemen altijd naar het grotere plaatje moet kijken’. Hier kwamen drie tips naar voren. Namelijk: 1. It’s not personal, it’s the system; kijk bij problemen niet alleen naar iemands competenties maar ook altijd naar de context; 2. Er zijn geen losse problemen, problemen zitten altijd aan mensen vast; 3. Probeer te luisteren naar het verlangen achter het verwijt.
De wereld heeft sindsdien, twee jaar geleden, niet stilgestaan. Wat is er veranderd? En welke nieuwe inzichten zijn er? Marijke is gepromoveerd, organisatieadviseur en in ons land een van de meest gerenommeerde helpers bij vastgelopen samenwerkingen op het hoogste niveau. Nu schreef Marijke het boek: Tussentaal. Een kritische reflectie op het gebruik van psychologiserende taal waar ons diepe geloof in zit dat problemen in het individu zelf ligt. We gaan het vandaag hebben over de ruimte voor tussentaal.
Tussentaal
Tussentaal kan je het beste uitleggen als het tegenovergestelde van ‘in mensentaal’. Volgens Marijke spreken we de hele dag in mensentaal. “We vinden het heel gewoon om te vragen ‘Hoe gaat het met je, hoe voel je je, waar zit je weerstand.’ Daar geven we heel makkelijk antwoord op.”
Vergeleken met vroeger zijn er ook veel veranderingen. Een middelbare school maakt tegenwoordig reclame als ‘word jezelf’ in plaats van ‘haal een diploma.’ En waar je vroeger afdelingshoofd werd genoemd, heet je tegenwoordig ambitie manager.
De taal draait steeds verder naar binnen en daar is volgens Marijke van alles over te zeggen.
Belangrijk
Waarom is het belangrijk om te kijken wat er tussen mensen gebeurd? “Omdat we een heel stuk over het hoofd zien als we alleen maar in mensentaal praten. We belasten daarmee het individu behoorlijk. Die moet in en aan zichzelf werken, zelfreflectief zijn en dat is uiteindelijk een eindig repertoire. Met die in mensentaal leggen we een grote verantwoordelijkheid bij het individu en zien we over het hoofd dat relaties een heel belangrijke factor zijn in hoe mensen zich gedragen en ook heel veel interventierepertoire hebben.”
Benieuwd als je niet in mensentaal praat maar tussen mensen praat? Hoe praten we dan eigenlijk? Over welke taal we dan spreken? Luister dan de nieuwste aflevering van de Werkprofessor Podcast.
Links
Luister hier de vorige aflevering met Marijke Spanjersberg
Bestel hier het boek ‘Tussentaal’
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/
Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?
Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?