Quiet quitting, wat nu?! 5 tips om jouw medewerkers engaged te houden

Growth

October 25, 2022

Quiet quitting, wat nu?! 5 tips om jouw medewerkers engaged te houden

Growth

October 25, 2022

Quiet quitting, wat nu?! 5 tips om jouw medewerkers engaged te houden

Quiet quitting, wat nu?! 5 tips om jouw medewerkers engaged te houden

Growth

October 25, 2022

Wat is quiet quitting? En hoe kun je quiet quitting als werkgever voorkomen? Ontdek 5 tips om hiermee om te gaan!

Iedereen die mij (Nina Simons) een beetje kent weet dat ik geen sociale media heb. Facebook heeft lang geleden het veld geruimd, Instagram is sinds september 2019 de deur uit en Twitter heb ik nooit gehad. LinkedIn is mijn enige online weg naar de (zakelijke) buitenwereld en dat ga ik zo houden.

Toch is er weer een nieuw platform voor zakelijk online Nederland: TikTok. Hoewel in mijn hoofd TikTok in eerste instantie is gelinkt aan dansjes die ik nooit zal dansen en liedjes die ik nooit zal zingen, is er wel degelijk een link met werk. Zo gaan er filmpjes rond over wat een slechte manager inhoud, werkadviezen, tips voor een eerste werkdag en wordt er tegenwoordig (en dit heb ik van horen zeggen, want hé, ik heb uiteraard ook geen TikTok ;)) op TikTok ook gesproken over quiet quitting.

Wat is quiet quitting? En benieuwd naar tips? Lees dan snel verder!


Quiet Quitting, wat is dat?

Een begrip waar ik tot voor kort nog niet van had gehoord, wat houdt quiet quitting in? Anders dan dat je misschien zou verwachten op basis van de naam, gaat het fenomeen juist niet over het opzeggen van je baan. Het houdt in dat je op werk alleen doet wat er van je verwacht wordt in jouw rol en niets meer. Je gaat niet meer above and beyond: je komt om 9 uur, gaat om 5 uur naar huis, loopt geen tandje harder als je collega op vakantie is en je checkt geen mail buiten je werktijden. 

Zelf vind ik dit soort fenomenen fascinerend, daar denkt de gemiddelde CEO waarschijnlijk anders over. De eerste vraag die in mij opkomt: waar komt de behoefte voor quiet quitting vandaan? Het inrichten van een goede werk/privé balans, het uitblijven van een salarisverhoging na keihard werken en het aannemen van extra verantwoordelijkheden zonder enige vorm van waardering te krijgen zijn slechts een greep uit de voorbeelden waarom medewerkers quiet quitten. 


En nu? 5 tips tegen quiet quitting

En dan nu, wat kan jij als leidinggevende doen om te zorgen dat jouw medewerkers niet aan quiet quitting doen en tegelijkertijd gemotiveerd aan de slag blijven en bevlogen zijn op de werkvloer? 

  1. Luisteren

Ja, ik weet het en ik hoor je al zuchten. Deze tip heb je natuurlijk al 20 keer gekregen, maar even eerlijk tussen jou en mij: ben je er écht al een keer een maand lang bewust mee bezig geweest? Weet jij wat er speelt onder jouw medewerkers en of ze blij zijn? Wanneer heb jij voor het laatste bloed eerlijke feedback gekregen op jouw functioneren als leidinggevende en te horen gekregen wat er beter kan? In deze laatste vraag schuilt denk ik het geheim van echt goed luisteren, want je gaat luisteren naar dingen die je eigenlijk niet wil horen. 

  1. Waardering

Vinden we het gevoel van er toe doen allemaal niet ontzettend fijn? Daarnaast geeft openheid in waardering vaak ook ruimte voor openheid om juist ook aan te geven wat er beter kan. Dit mes snijdt dus aan twee kanten en is enorm belangrijk. Zie jouw medewerkers, zeg wat je waardeert en spreek aan op wat beter kan. En wist jij dat het uitspreken van jouw waardering een groter effect heeft op de motivatie van je team dan geld?

  1. Uitdagen

Interne motivatie is belangrijk, maar een beetje externe motivatie helpt zeker. Blijf jouw medewerkers op een fijne manier uitdagen. Zorg ervoor dat zij soms uit hun comfortzone worden gehaald en zich verder te ontwikkelen. 

  1. Autonomie

‘Ik vind het zo fijn dat ik een leidinggevende heb die micromanager is en mij elke minuut van de dag zegt wat ik moet doen’, nog nooit door iemand gezegd. Het mogen invullen van jouw rol op jouw manier en daarbij passende verantwoordelijkheden krijgen, is wat een medewerker fijn vindt. Zorg voor heldere afspraken over het resultaat, heldere kaders en check-in momenten. Let op: hierbij moet je ook ruimte geven om fouten te maken en dat is als leidinggevende soms wat moeilijker te accepteren. Onthoud: fouten maken mag, maar dat is niet hetzelfde als incompetentie. Het eerste kan je leren accepteren (ja echt, ook jij!!), maar het tweede is niet te tolereren. Dus zorg dat je daar een goed onderscheid maakt. 

  1. Ontwikkeling

Jezelf willen ontwikkelen is wat bij ons in het aard van het beestje zit, dat valt mij enorm op nu ik een 1-jarig nichtje heb. En die wil om te ontwikkelen verliezen we niet als mens, dus probeer hier als leider ook goed op in te spelen. Zijn er interesses van de medewerkers buiten werk om die jij kan helpen ontwikkelen? Je krijgt er een blije, loyale en gemotiveerde medewerker voor terug. Blijf in gesprek met jouw medewerkers. Ga na waar hun ambities liggen, op zowel werk als privé en kijk welke mogelijkheden je hebt om bij te dragen aan hun ontwikkeling. 

Succes met deze tips en voor meer tips, luister deze Werkprofessor podcast van Wendy van Ierschot. Hier hoor je meer over verschillende generaties op de werkvloer. Lees je liever een blog? Geen probleem! Hierbij een informatieve blog over dit onderwerp. En je kunt natuurlijk altijd terecht op TikTok voor meer tips over het fenomeen ‘quiet quitting’!

Hulp nodig? Neem gerust eens contact met ons op!

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen