Waarom de kennis van een groep waardevoller is dan de kennis van een expert

Werkprofessor

May 25, 2020

Waarom de kennis van een groep waardevoller is dan de kennis van een expert

Werkprofessor

May 25, 2020

Waarom de kennis van een groep waardevoller is dan de kennis van een expert

Waarom de kennis van een groep waardevoller is dan de kennis van een expert

Werkprofessor

May 25, 2020

Jan-Willem Romeijn, hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt uit hoe je aanwezige kennis in een groep optimaal benut. Fonger Ypma, CEO van brainbay, geeft zijn praktijk ervaring. Deze podcast staat in het teken van het midden vinden, de balans, tussen eenheid en verscheidenheid in een team, maar ook tussen competitie en samenwerking.

Elke groep heeft een doel, iedereen een eigen rol, hoe maak je écht gebruik van alle kennis in de groep? Kennis en ervaring delen is cruciaal om concurrent te blijven én om flexibel in te spelen op wat er leeft, bij klanten, bij medewerkers en aandeelhouders. Gelukkig weten we al hoe je dat het beste organiseert.

Jan-Willem Romeijn heeft de oplossing: leg de uitdaging voor aan het team om je heen. Toets hoe het valt. Vraag wat de risico's zijn en de succeskansen. Vraag aan mensen zichzelf in een andere positie te verplaatsen. Wat zouden ze ervan denken als klant, als aandeelhouder, als toekomstige generatie? Experts zijn waardevol, maar als je veel diverse mensen vraagt wordt de gemiddelde mening pas echt betrouwbaar.

Fonger Ypma heeft het over de balans tussen je kwetsbaar opstellen als leider en het geven van sturing aan je team. Luister ook de podcast: zó straal je zekerheid uit (in onzekere tijden). Hij neemt ons mee in het belang van objectieve meningen in een team en het gevaar van beïnvloeding. Met elkaar weten we het antwoord altijd wel maar hoe haal je dat goede antwoord 'omhoog'?

Wanneer weet je dat je voldoende diversiteit hebt in je team en wanneer wordt het teveel? In deze podcast worden tips gegeven over hoe je kan focussen op de wijsheid van de groep en hoe je kan blijven sturen over waar mensen over nadenken.

Zelf blijven nadenken lijkt een open deur, maar de kunst van het blijven leren van informatie van anderen en het kritisch blijven op je eigen overwegingen zorgt voor de juiste beslissingen. Je hebt niet altijd consensus nodig, als je maar tot een compromis komt.

Meer weten? Luister naar deze aflevering van Werkprofessor om erachter te komen hoe jij de balans vindt.

De tips uit deze podcast

1. Vraag het je team

2. Zoek het midden tussen eenheid en verscheidenheid

3. Zoek het midden tussen competitie en samenwerking

Links

https://www.brainbay.nl/

https://www.rug.nl/staff/j.w.romeijn/

Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data

Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?

Datagedreven HR

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Datagedreven HR

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen