In de privé-sfeer vinden we het heel normaal om liefde voor elkaar te voelen, maar op de werkvloer is dat wel anders. Professor in de ethiek, organisatie en maatschappij aan de Universiteit Maastricht, Harry Hummels denkt dat dit anders kan en moet. Hij redeneert vanuit het Griekse begrip ‘Agape’: de liefde voor elkaar en de mensheid. Het Griekse begrip EROS gaat over liefde in ons privéleven, Agape concentreert zich op liefde voor elkaar, de mensheid en dan vooral in ons dagelijks leven en dus op de werkvloer.
Harry Hummels is hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving binnen de vakgroep Finance van de School of Business and Economics van Maastricht University. Daarnaast is hij hoogleraar Social Entrepreneurship aan de Utrecht University School of Economics. Naast zijn wetenschappelijke posities vervulde hij gedurende een kleine twintig jaar senior managementposities in de financiële sector. Harry schrijft en doceert over Agape, verantwoord ondernemen, organisatie-ethiek, arbeidsfilosofie, verantwoord en duurzaam beleggen, impact beleggen en maatschappelijk ondernemerschap. Harry houdt van het goede leven: een warm gezinsleven, familievakanties, lezen, koken, wandelen en goede gesprekken met vrienden, bij voorkeur in café Frowijn.
Agape
Agape is een van de vier termen die de oude Grieken hanteerde voor het begrip liefde. Maar volgens Harry Hummels is het woord liefde op verschillende manieren geïnterpreteerd. Daarom omschrijft de professor Agape liever als commitment, welzijn en de bloei van anderen. “In alle eerlijkheid, in mijn ING-carrière, als er iemand met het begrip liefde aan mijn deur had gestaan, dan had ik ook gekeken van: 'waar heeft die man het over'. Dat is niet bepaald een term die je gebruikt in het bedrijfsleven. Tegelijkertijd zijn we voortdurend bezig met het welzijn en de bloei van anderen. Dat zien we in ons dagelijks leven op de werkvloer. Maar denk ook aan alle initiatieven die worden genomen om steun te bieden aan de mensen in Oekraïne. Daar zorgen we voor, daar hebben we aandacht voor. Dat is dus wel degelijk, zoals de oude Grieken zouden zeggen, een vorm van liefde”.
Maatschappelijk debat
In eerste instantie is de vraag bij een organisatie ‘wat is de identiteit van je organisatie en wat zijn je kernwaarden?’ Daarna komen de vragen als ‘waarom ben je überhaupt hier op deze aardbol en wat wil je bereiken?'
“Je levert je persoonlijkheid niet in als je hier komt werken. Je komt hier niet om alleen je taken of je brains te gebruiken. Je komt hier als volwaardig mens binnen. Met je historie, je ervaringen en je doelen. Het aardige daarvan is wanneer je mensen, als organisatie, zo serieus neemt dat mensen zich durven te ontwikkelen. En daar heb je als bedrijf weer voordeel van”, aldus Harry.
Benieuwd naar het hele verhaal van Harry? En wil je tips hoe jij hiermee aan de slag kan gaan? Luister dan naar de nieuwste aflevering van de Werkprofessor.
Links
Meer over Harry Hummels
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op https://www.linkedin.com/company/viepeople/.
Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?
Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?