Bedrijfsmodellen kunnen ingedeeld worden in twee categorieën: duurzaam en niet-duurzaam. Maar er is natuurlijk een transitie mogelijkheid en een overgangsperiode. Hoe weet je of je bedrijfsmodel duurzaam is? Hoe kom je in een transitie en wat moet je doen tijdens die overgangsperiode. Allemaal vragen waarop het antwoord gegeven wordt in deze aflevering van de Werkprofessor met Prof. Dr. Nancy Bocken.
Nancy Bocken is Nancy is professor in Sustainable business aan Maastricht University. Ze is ook Fellow op het Cambridge Institute for Sustainability Leadership. Nancy neemt ons mee in de duurzame en niet-duurzame bedrijfsmodellen die er bestaan.
Mijn product mag niet te goed zijn
Bij bedrijven die een product verkopen heerst altijd een discussie: hoe lang gaat het product mee en hoeveel mag het dan kosten voor de consument. Een model dat duurzaamheid niet in de hand werkt, want de grenzen op zoeken in kwaliteit om uiteindelijk zoveel mogelijk geld te verdienen levert veel afval op. Een makkelijke verandering kan zijn om naar een abonnementsmodel over te stappen, zelfs met een simpel product als een lamp. Dan heeft het bedrijf er baat bij om een zo duurzaam mogelijk product te maken en verdien je toch continu geld.
Makkelijker gezegd dan gedaan
Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, je gooit niet zomaar je hele bedrijf om. Toch moet je ergens beginnen. Nancy geeft een tip die we vaker hebben gehoord bij het thema duurzaamheid: begin klein. “Start met een specifiek product en bouw dat in een duurzaam bedrijfsmodel, kijk of het aanslaat en leer daarvan” aldus Nancy. Op die manier leer je gaandeweg en werk je toe naar een complete duurzame organisatie.
Links
Meer over Nancy Bocken
Circular X - experimenteer met duurzame bedrijfsmodellen
Voorbeelden van bedrijven met een duurzaam bedrijfsmodel
https://www.circularx.eu/en/cases
Contact
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com
Bouw samen aan succes: groei de business én je team
Download de whitepaper Scale-ups & Downs:
- Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
- Herken je eigen groeibarrières
- Doe je eigen groei assessment