Hybride werken is na ruim twee jaar Corona niet meer weg te denken uit onze samenleving. Hoe richt je dit zo in dat het voor iedereen goed werkt?
Hybride werken is na ruim twee jaar Corona niet meer weg te denken uit onze samenleving. Hoe richt je dit zo in dat het voor iedereen goed werkt?
Dat is niet zo simpel als je zou hopen, geen mens en organisatie is hetzelfde dus een one size fits all oplossing is er niet.
Thuiswerken biedt veel voordelen. Minder reistijd, betere focus, flexibele agenda met een goede werk privé balans en voor werkgevers mogelijke besparingen.
Er kleven ook nadelen aan thuiswerken zoals het gevoel van eenzaamheid, het is lastiger om de werkdag écht af te sluiten, het vraagt meer van de leidinggevenden en er is minder aandacht voor de relatie tussen teamleden wat kan leiden tot snellere irritaties.
Dus hoe richt je hybride werken zo in dat je gebruik maakt van de voordelen, zo min mogelijk last hebt van de nadelen en het voor iedereen goed werkt?
Lees hier de zeven factoren die bepalen of je als hybride organisatie je oude organisatie overtreft.
1.Maak als leiderschapsteam een bewuste keuze hoe je met hybride werken om wilt gaan.
Heel weinig mensen willen weer 100% terug naar kantoor maar hybride meetings waarbij de helft thuis zit en de andere helft op kantoor, dat werkt in onze ogen niet.
- Begin met de vraag breed uit te zetten in je team, breng de persoonlijke voorkeuren in kaart en zoek de rode lijn.
- Denk als leiderschapsteam na over wat je belangrijk vindt. Wanneer wil je dat mensen op kantoor zijn, hoe frequent en als mensen op kantoor zijn hoe ziet dit er dan uit? Wat sluit goed aan bij jullie cultuur en manier van werken.
- En net als jij houden mensen van hun vrijheid om zelf beslissingen te nemen, geef je teamleden daarom zoveel mogelijk autonomie en zorg voor heldere kaders.
2. Maak duidelijk afspraken met je team over hybride werken
Het lukt je niet om aan alle individuele wensen te voldoen, het belangrijkste is dat je als leiderschapsteam een besluit neemt en uitlegt waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Leg deze afspraken vast en houd het simpel schrijf niet een hele policy maar een aantal regels, de 10 geboden, over hoe werken we met elkaar hybride.
Blijf altijd kijken naar de individuele behoefte, we kunnen niet altijd alles vatten in een paar regels als het om mensen gaat.
3. Zorg voor betrokkenheid door waardering
Wist jij dat de diepst menselijke emotionele behoefte, de behoefte is om gewaardeerd te worden? ( William James - grondlegger van de Europese psychologie in Amerika 1842 -1910) Het krijgen van een compliment activeert dezelfde beloningsgebieden in het brein als wanneer we een financiële beloning ontvangen. En we gaan beter presteren en leren als we complimenten ontvangen.
Voor jou als leider is onze belangrijkste advies, blijf zorgen dat je jouw waardering uitspreekt. Vooral als je iemand minder vaak ziet zorg voor regelmatige (online) contactmomenten zodat je weet hoe het met je mensen gaat en je team op de hoogte blijft van wat er speelt en hoe zij hieraan bijdragen.
Bij VIE People hebben we een aantal jaren geleden het Thumbs-Up-Channel geïntroduceerd. Teamleden geven elkaar complimenten omdat ze hebben geholpen bij een uitdagende opdracht, iets voor de ander hebben kunnen oplossen of gewoon een goed gesprek met elkaar hebben gehad. Ook onze klanten zijn dit gaan doen.
Bij een van hen is, na de introductie van een Thumbs-Up-Channel, de metric ‘Recognition’ (de waardering die ervaren wordt), gestegen van een 6,4 naar een 8,3!
4. Het kantoor van nu
Na twee jaar hebben veel mensen hebben een thuiskantoor ingericht.
Gebruik het kantoor om met elkaar te verbinden, met elkaar te sparren over (nieuwe) doelstellingen en projecten. En zet het ook in voor groei en ontwikkeling, gesprekken hierover en van elkaar leren en inspireren. In tijden van arbeidsmarktkrapte is het meer dan ooit belangrijk hier aandacht aan te geven.
5. Aard van het werk
Individuele werkzaamheden, routinematig werk en focus op een project werkt het beste vanuit huis. Het werkt sneller als je deze werkzaamheden kunt doen zonder gestoord te worden.
Op kantoor werken is cruciaal voor de betrokkenheid met de organisatie en het houden van een goede relatie met je collega’s. Voor samenwerking is persoonlijke interactie nodig, dit kan dan ook het beste vanuit kantoor. Brainstormen over lange termijn strategieën of innovatie of het inwerken van een nieuwe collega kan toch het beste, face to face, op kantoor worden gedaan.
6. Wel of geen goede thuiswerkplek
Of iemand zich thuis kan concentreren is afhankelijk van de thuissituatie. Is er een goede thuiswerkplek waar iemand zich echt kan afzonderen of zit je aan de keukentafel en lopen er kleine kinderen rond die je aandacht opeisen.
7. Iedereen is anders
Het is geen verrassing voor je dat er geen ‘one size fits all’ hybride werken modus bestaat. Werk en privé loopt meer dan ooit door elkaar heen.
Het blijkt dat de wens om wel of niet thuis te werken ook te maken heeft met levensfases. Over het algemeen hebben jonge medewerkers meer behoefte aan sociaal contact en persoonlijke interactie om te leren en ontwikkelen. De werknemers met een gezin vinden thuiswerken prettiger, dan kun je even tussendoor je kind naar de sportclub helpen.
Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg blijkt dat extraverte mensen minder gingen presteren en minder welzijn ervaren door het thuiswerken, vanwege het gebrek aan sociale interactie.
Opvallend is dat ook consciëntieuze werknemers, minder tevreden waren en minder gingen presteren, waarschijnlijk vanwege het gebrek aan structuur door de pandemie.
Deze bevinding sluit goed aan bij het onderzoek van Katlijn Haesebrouck, die te gast was in de werkprofessor podcast, en die zag dat mensen die eerlijk zijn het liefst op kantoor werken terwijl mensen die van nature niet altijd eerlijk zijn, het liefst thuiswerken.
Hou bij het inrichten van hybride werken in je organisatie rekening met bovenstaande punten. Op deze manier zorg je dat je met elkaar écht impact kunt blijven maken en een omgeving creëert waar mensen elkaar inspireren. Waar voortdurende ontwikkeling, excelleren en plezier als vanzelf leiden tot innovatie en succes in een hybride vorm.
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?