Het zijn onzekere tijden. We zeggen het zo vaak tegen elkaar dat het inmiddels een cliché geworden is. Wat doet onzekerheid met mensen? En wat biedt houvast? Vandaag te gast bij Werkprofessor: Frenk van Harreveld, hoogleraar gedragsbeïnvloeding en verbonden aan Wetenschappelijke adviesraad Corona Gedragsunit van het RIVM.
Onzekerheid is niet alleen vervelend, het is ook ongezond. Dat blijkt uit een klassiek Amerikaans onderzoek van Judith Rodin en Ellen Langer naar de invloed van controlegebrek op de gezondheid. De ouderen in een verzorgingstehuis die meer controle hadden – bijvoorbeeld op hun maaltijdkeuze – hadden een minder grote kans om te overlijden dan de ouderen met minder controle.
Geen wonder dus, zegt Frenk van Harreveld, dat veel mensen massaal aan het hamsteren sloegen toen de lockdown werd aangekondigd. ‘Er is niks engers dan te worden blootgesteld aan een risico dat onzichtbaar is. Hamsteren, mondkapjes: in een pandemie geeft het mensen een gevoel van controle.’
Zekerheid uitstralen
Thuiswerken met jonge kinderen, inkomensonzekerheid, een ongewisse toekomst: veel werknemers worden momenteel op de proef gesteld. Als werkgever is het daarom belangrijk om vertrouwen en zekerheid uit te stralen.
Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan als er maar weinig zekerheden zijn. Zekerheid uitstralen betekent volgens Van Harreveld dan ook niet: jezelf stoerder voor doen dan je bent. Daar prikken mensen gauw genoeg doorheen en dat gaat weer ten koste van je integriteit. ‘Je kunt eerlijk zijn over de onzekerheden en toch helder zijn over je aanpak en de zekerheden die je wél hebt,’ aldus de gedragspsycholoog.
Orde en structuur
Nu zoveel zekerheden zijn weggevallen, is het belangrijk om vastigheden in de dag te bouwen: elke dag een wandeling maken bijvoorbeeld. Van Harreveld: ‘Als je ziet dat je werknemers het moeilijk hebben met thuiswerken, probeer ze dan te helpen met het aanbrengen van orde en structuur in de dag. In onzekere tijden biedt dat écht houvast.’
De tips uit deze podcast:
- Realiseer je wat onzekerheid met mensen doet;
- Communiceer met zekerheid; ook over de dingen die je niet zeker weet;
- Help je werknemers met het aanbrengen van orde en structuur.
Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?
Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?