Scenario 1: Je staat aan de start van de Olympische finale, wachtend op het fluitsignaal, het startschot. Scenario 2: Je zit te wachten met een kop koffie tot je opgehaald wordt voor je sollicitatiegesprek voor jouw droombaan, een zenuwachtig trillende knie verraadt de spanning van het moment. Het lijken twee compleet verschillende situaties, maar in de werkelijkheid komt de aanpak die je nodig hebt om te winnen, om succesvol te zijn, sterk overeen.
Nico W. Van Yperen is na zijn studie Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd in Nijmegen. Vanaf 1994 is hij weer terug op zijn Alma Mater waar hij in 2004 zijn oratie (of inaugurele rede) hield met als onderwerp “Vlammen en Afbranden”. In het kader van zijn benoeming in 2017 als hoogleraar Sportpsychologie, de eerste in Nederland, hield hij in 2018 een Academische Rede over de Mentale Aspecten van Sport en Presteren.
Van Yperen is een gerenommeerd onderzoeker op het gebied van motivatie, stress en presteren in de sport, maar ook in andere prestatiedomeinen zoals werk en onderwijs. Hij weet daarom als geen ander de link te leggen tussen (top)sport en het bedrijfsleven. Hij publiceerde vele wetenschappelijke artikelen in internationale (top)tijdschriften en boeken, en hield talloze lezingen op (inter)nationale wetenschappelijke congressen. Aan de Rijksuniversiteit Groningen geeft hij onder meer de Engelstalige cursus Sport and Performance Psychology. Eind 2016 lanceerde hij zijn eigen SportScience blog waarin hij zich – net als in zijn presentaties – specifiek richt op het toegankelijk maken van mentale aspecten van sport en presteren. Daarnaast houdt hij zich bezig met de mentale begeleiding van (top)sporters. Hij kent vele sporten van binnenuit. Zelf is hij als sporter – op een bescheiden niveau – altijd zeer actief geweest, in competitieverband in judo, voetbal, waterpolo, volleybal, tennis, en de laatste jaren golf (handicap 10).
Control the controlables
Dat we iets kunnen leren van topsporters dat kan iedereen zich wel voorstellen. Maar wat is een belangrijk kernpunt wat topsporters wel doen en wij op de werkvloer niet? Topsporters zijn erg gericht op het optimaal functioneren van de mentale gesteldheid. En daar valt volgens Nico veel over te zeggen, waar hij het in de podcast nog over zal hebben. Toch denkt de Nico dat er één basisprincipe is waar heel veel op terug te voeren is en dat is ‘control the controlables’: je richten op factoren waar je invloed op kan uitoefenen en dingen waar je geen invloed op hebt, dat je dat laat gaan en accepteert.
“Dat klinkt misschien simpel, maar toch is het complexer dan je denkt. Alleen al het feit om te bepalen waar heb je precies controle over hebt. Het klaar leggen van je kleren ja, dat is simpel, maar een scheidsrechter beïnvloeden tijdens een wedstrijd is weer anders. De een vliegt op de scheidsrechter met de intentie om hem zijn keuze terug te draaien en de ander zegt dat heeft geen zin en keer zich ervan af. Dat is complex.”
De factoren zijn individueel afhankelijk, de een heeft bepaalde expertise en dus meer invloed.
"Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien"
Benieuwd wat Nico nog meer te vertellen heeft? Luister dan de podcast!
Links
Meer artikelen van Nico van Yperen (Sportscience.blog)
Vind hier het boek “focus vertrouwen veerkracht, en andere mentale aspecten van sport en presteren”
Meer over de Werkprofessor
Heb je vragen of input? Neem dan contact op met Wendy van Ierschot via wendy@viepeople.com.
Benieuwd naar de volgende gast in de Werkprofessor of wil jij als eerste de teaser van de volgende aflevering horen? Volg de Werkprofessor op LinkedIn.
Bouw de best presterende teams op basis van objectieve HR data
Een goed uitgevoerde datagedreven HR aanpak geeft grip op de ontwikkeling en het welzijn van je mensen, én zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Maar waar begin je en hoe zorg je voor borging binnen je organisatie?