4 tips: beste secundaire arbeidsvoorwaarden wat leidt tot verbetering cultuur. Doen dus!

Organisatie & Teams

November 22, 2022

4 tips: beste secundaire arbeidsvoorwaarden wat leidt tot verbetering cultuur. Doen dus!

Organisatie & Teams

November 22, 2022

4 tips: beste secundaire arbeidsvoorwaarden wat leidt tot verbetering cultuur. Doen dus!

Organisatie & Teams

November 22, 2022

4 tips: beste secundaire arbeidsvoorwaarden wat leidt tot verbetering cultuur. Doen dus!

Organisatie & Teams

November 22, 2022

Investeer in een positieve werkcultuur en de beste (secundaire) arbeidsvoorwaarden om kosten te besparen en succesvol te zijn in een veranderende wereld.

Een pandemie, oorlog, arbeidsmarktkrapte. We kunnen er niet meer omheen, de wereld verandert. Een greep uit de nieuwsberichten afgelopen weken


De beste gratis (secundaire) arbeidsvoorwaarden

Dit is  hét moment om jouw HR organisatie naar een hoger plan te trekken. 

Wil jij geld besparen met gratis (secundaire) arbeidsvoorwaarden? Hoewel, het is natuurlijk nooit helemaal gratis. Maar door het voorkomen van ziekteverzuim, behouden van mensen en cultuur, kun je geld besparen, efficiënter werken en frustratie voorkomen. Investeer deze besparing in je mensen op een positieve manier! Lees hier onze 4 tips wat jij kunt doen om dit voor elkaar te krijgen. 

Inspiratie opdoen hoe je in 3 jaar tijd van 35 naar 140 medewerkers gaat met behoud van cultuur? Zie hier onze businesscase.

Niets doen kost geld
Wist  jij dat een arbeidsongeschikte medewerker gemiddeld €250,- tot €300,- per dag kost? Het vertrek van een medewerker en het inwerken van een nieuwe collega kost je ongeveer een jaarsalaris.

Dat is een hoop geld, naast de frustratie en ongemak voor jou en je medewerker.  Het is gewoonweg zonde van ieders tijd en energie. Investeer deze tijd en energie liever in jouw mensen en cultuur op een positieve manier en jouw morele kompas.

Wat? Mijn moreel kompas? Jazeker! Als werkgever heb je de morele verantwoordelijkheid om te zorgen voor je mensen en de wereld.  Dit zorgt niet alleen voor een fijne cultuur binnen jouw organisatie. Bewuste keuzes maken en met jouw onderneming een bijdrage leveren aan een betere wereld en jouw mensen. Deze morele verantwoordelijkheid kan je toepassen op de economische situatie vandaag de dag. 

Jij, jouw medewerkers, iedereen wordt  geconfronteerd met de kostenstijgingen

De energiekosten, leveranciers die hun prijzen verhogen en ook jouw medewerkers die vragen of er een verhoging in zit de komende maanden want zij hebben daar op hun beurt weer last van.


De beste (secundaire) arbeidsvoorwaarden voor een betere cultuur

Een medewerkers die financieel krap komt te zitten kan hier stress van krijgen, minder goed functioneren, misschien zelfs uitvallen of een andere  baan zoeken met een hoger salaris. Tja, dan ben je nog verder van huis of in dit geval ver weg van het behalen van jouw organisatiedoelstellingen. Wat kun je doen? 

  1. Tijd voor een  écht goed gesprek met jouw mensen. Weet wat er speelt bij je mensen of er (financiële) zorgen zijn waar ze mee worstelen en wat jij als werkgever kunt doen. 

Zeker de jongere generatie die in hun eerste baan starten hebben begeleiding nodig. 

Zorg dat jij en je leiderschapsteam weten hoe je een goed gesprek kunt voeren,  doe dit regelmatig met je mensen. Dit is de enige manier om het juiste te doen op het juiste moment.

Met een goed gesprek kom je erachter wat jouw mensen nodig hebben en kun je doen wat werkt.  Hier geen tijd voor hebben is geen excuus. Als je medewerker vertrekt of uitvalt kost het je naast een hoop geld, heel veel tijd en negatieve energie. 

“ Werkstress neemt de laatste jaren toe, vooral bij jonge werknemers. Twintigers en dertigers valler daardoor vaker langer uit. Prestatiedrang, een hoge werkdruk en verkeerde verwachtingen van het werkende leven: het leidt bij jonge werknemers in toenemende mate tot werkstress. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).”

Benieuwd naar ideeën om je medewerkers te helpen in tijden van inflatie? Lees deze blog!

  1. Bereid je mensen voor op impact door te  investeren in arbeidsvoorwaarden  zoals onder andere ontwikkeling.  Je biedt hiermee ontwikkelkansen en uitdagingen voor je mensen en  vergroot tegelijkertijd  jouw competitief voordeel op de arbeidsmarkt. 

Investeren in arbeidsvoorwaarden terwijl de kosten zo stijgen? 

Jazeker, zorg ervoor dat jij de beste propositie hebt  en het wint van de competitie. Want als ondernemer heb jij je beste mensen nu meer dan ooit nodig om je resultaten te behalen. In deze tijden van arbeidsmarktkrapte ben jij misschien wel op zoek naar talent, tegelijkertijd blijven andere bedrijven ook azen op de talenten in jouw organisatie. 

  1. Investeren helpt je verloop, ziekteverzuim voorkomen en je retentie verhogen.  Denk naast het creëren van ontwikkelkansen ook aan de kostenstijgingen waar jouw medewerkers mee worden geconfronteerd en wat jij als werkgever kunt doen om (financiële) zorgen weg te nemen.  

Deze kostenstijgingen kunnen stress veroorzaken en als dit hoog oploopt, kan dit leiden tot uitval. Dus als jij dat goede gesprek hebt met je medewerker, geef hier dan ook aandacht aan. Want financiële zorgen is niet iets wat iemand snel bespreekbaar maakt. Kijk wat jij kunt doen voor je mensen door bijvoorbeeld het aanbieden van   fiscaal aantrekkelijke  arbeidsvoorwaarden zoals een leasefiets regeling. Heb je nog ruimte binnen de WKR, is de onbelaste thuiswerkvergoeding al ingezet? Heb je al gedacht aan een budgetcoach voor jouw mensen? 

En er is een nieuwe generatie die de arbeidsmarkt betreedt en deze verlangt iets anders van jou als werkgever. Denk aan  hybride, remote en  parttime werken. Wat voor jou als ondernemer lijnrecht staat tegenover de arbeidsmarktkrapte en mogelijke financiële zorgen die mensen hebben.  Maar een one size fits all oplossing is er niet dus  ga op zoek naar de one size fits most oplossing.

  1. Die arbeidsmarktkrapte is met bovenstaande tips niet helemaal  opgelost.  Deze kop kwam ook voorbij om de afgelopen weken: - MKB-bedrijven doen weinig met digitalisering: ‘vaak gebrek aan kennis’ - Hoe efficiënt wordt er gewerkt in jouw organisatie? Kijk eens naar de mogelijkheden om de “saaie” werkzaamheden te automatiseren. Als een systeem 10 procent werk bespaart, scheelt dat 1 op de tien mensen per team.  Je kunt dus meer doen met minder capaciteit.  Het wegwerken van het saaie werk biedt ook weer nieuwe kansen en uitdagingen voor jouw mensen. 

Conclusie: niets doen kost geld en iets doen kost ook geld maar als je het goed doet dan werk je naar een kostenneutrale oplossing en zijn je arbeidsvoorwaarden “gratis”. 

Investeer in de juiste dingen en zorg dat je niet hoeft te investeren in dingen die jouw onderneming en mensen niet verder gaan brengen.  Zorg jij goed voor jou mensen, dan zorg je ook goed voor de wereld en creëer een omgeving  waar voortdurende ontwikkeling, excelleren en plezier als vanzelf leiden tot innovatie, impact en succes voor de organisatie en de mens.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op en laat je adviseren door onze People partners.

Bouw samen aan succes: groei de business én je team

Download de whitepaper Scale-ups & Downs:

  • Leer van andere scale-ups over de 3 belangrijkste dynamieken,
  • Herken je eigen groeibarrières
  • Doe je eigen groei assessment
Fases whitepapers

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Fase 1 - 0 tot 10 medewerkers

Download PDF

Fase 2 - 10 tot 25 medewerkers

Download PDF

Fase 3 - 25 tot 60 medewerkers

Download PDF

Fase 4 - 60 tot 100 medewerkers

Download PDF
Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen