Pride Month: Voorbij de hokjes

Organisatie & Teams

June 22, 2023

Pride Month: Voorbij de hokjes

Organisatie & Teams

June 22, 2023

Pride Month: Voorbij de hokjes

Organisatie & Teams

June 22, 2023

Pride Month: Voorbij de hokjes

Organisatie & Teams

June 22, 2023

Ik heb me nog nooit ongemakkelijk hoeven voelen over mijn seksuele geaardheid. Oke, hier moet ik mezelf even verbeteren: niemand zou zich ooit ongemakkelijk hoeven voelen over hun seksuele geaardheid, dus even herformuleren: Het is een feit dat ik mij nooit ongemakkelijk heb gevoeld over mijn seksuele geaardheid. Ik heb mezelf nog nooit tijdens een sollicitatiegesprek afgevraagd of het wel handig was om te zeggen dat ik een vriendin heb. Waarom zou ik?

Ik ontvang geen ongepaste opmerkingen of grappen over mijn seksuele geaardheid. Ik ben nog nooit nageroepen of gemept. Er zijn nog nooit mensen begonnen met joelen als ik mijn vriendin zoen in het openbaar, terwijl er naar ons wordt geroepen: ‘Mag ik meedoen?’
Waarom niet? 

Ik ben hetero. 

Maar Koen, waarom schrijf jij dan iets over Pride Month? 

Goede vraag! Ook ik dacht: moet ik, als hetero, deze maand juist niet even mijn mond houden? Kan ik hier überhaupt iets ‘goeds’ over zeggen, terwijl ik zelf geen onderdeel ben van de community? Ik vind het geweldig dat we deze maand liefde en acceptatie vieren, maar aan de andere kant schaam ik me ook. Omdat wij - hetero’s - blijkbaar simpelweg nog niet genoeg onze mooie medemens kunnen accepteren en omarmen.


Wat is Pride Month?

Om terug te komen op de vraag: ik geloof dat het juist goed is voor iedereen die geen onderdeel is van de queer community om even een moment stil te staan bij Pride Month. Wat velen van ons zijn vergeten of simpelweg niet weten: Pride Month is ooit begonnen als protest, het vindt zijn origine in de Stonewall-rellen in New York. Queer mensen die, op dat moment nog letterlijk, vochten voor emancipatie. Het feit dat de meeste van ons het nu zien als een feestje, laat zien hoever we zijn gekomen. Toch zijn we er nog niet en daarom schrijf ik dit. Als hetero. Voor Pride Month.

In Nederland krijgen namelijk nog 7 op de 10 queers te maken met fysiek of verbaal geweld. Dit varieert van voorbeelden in de eerste alinea’s tot extreem geweld. Dit zijn ervaringen waar wij, hetero’s, gewoonweg niet mee hoeven te dealen. Dus mijn mede-hetero's, laten we deze queerfobe bullshit (ik heb er geen beter woord voor) samen oplossen. Laten we het stokje van ze overnemen, ze rennen al lang genoeg.


Pride Month, een gezellig feestje of meer dan dat?

Het gaat namelijk niet om een feestje per jaar, maar om alle keren dat queer personen wél moesten nadenken of ze konden aangeven dat ze een niet-heterogene relatie hebben in een sollicitatiegesprek. Of worden nageroepen op straat. Of fysiek worden aangevallen in de tram. Of.. Of.. Er zijn jammer genoeg te veel voorbeelden om op te noemen en iedereen die zich om zijn seksuele geaardheid onveilig heeft gevoeld, of nog steeds voelt, is iemand teveel. Dus geloof mij, en vooral de queer community, dat het echt broodnodig is hier extra aandacht aan te geven. Het liefst 12 maanden per jaar. 

Dus ja, wat ik te zeggen heb over Pride Month? Investeer in het proberen te begrijpen van elkaar en focus op wat we anders en beter kunnen doen met en voor elkaar. Kunnen we afspreken dat wij de vragen: ‘Is een Pride Month wel écht nodig?’ of ‘Is het allemaal wel zo erg dan?’ vanaf nu zullen overslaan? En als we deze vragen wel horen, informeren we onze mede-hetero’s over het ontstaan van Pride Month en waarom dit, ook anno 2023, nog zo relevant is.

Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?

Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?

Employer Branding

Bedankt

Bedankt voor je interesse, hier kan je jouw whitepaper downloaden.

Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier. Probeer het later opnieuw of stuur een mailtje naar: info@viepeople.com

Leer ons kennen

Wij weten wat het meest effectief is in elke fase van groei voor jouw bedrijf. Leer meer over ons en onze aanpak.

Meer over VIE

Onze host van onze Podcast: Wendy van Ierschot

We weten zoveel over menselijk gedrag, maar we gebruiken deze kennis nauwelijks tijdens ons werk. Dit is een gemiste kans. In De Werkprofessor, gemaakt door BNR & Wendy van Ierschot, wordt recent wetenschappelijk onderzoek naar meselijk gedrag besproken in een levendige dialoog met de expert & een ondernemer.

Luister alle aflveringen