Wij vinden bedrijfscultuur ontzettend belangrijk en ik durf het nog wel stelliger te zeggen: een voorspelling voor het succes van het bedrijf.
Oke, de titel lijkt op een goedkope babyproducten reclame. Ik beloof het je: ik ga het niet hebben over baby’s. Niets is minder waar eigenlijk, ik wil het graag hebben over wat daar hopelijk uit voortvloeit: vriendelijke volwassenen.
Ik neem jullie even mee bij mijn eerste dag bij mijn nieuwe klant, Primo Marine: Ik word ontvangen met thee en een kaneelbroodje. Allemaal lieve, slimme mensen die komen kennismaken gedurende de dag, een gezamenlijke lunch en een drankje aan het einde van de dag. Aan het eind van de dag stap ik op mijn fiets en denk: ‘Hoe krijgen sommige bedrijven het toch voor elkaar dat je je gelijk thuis voelt?'
Het antwoord is soms moeilijk in woorden te vangen. En toch ga ik dat proberen. Ik denk het begin te hebben ontrafeld, namelijk het gevoel dat je krijgt zodra je de deur binnenstapt: ‘We zijn blij dat je er bent.’ Of je al 1000 keer diezelfde deur bent gepasseerd of dat pas voor de eerste keer doet. Telkens dit gevoel.
Op dit moment beginnen alle stroomkabels in mijn brein te werken (als je nog niet weet waarom deze zin hilarisch is, verwijs ik je door naar de site van Primo Marine). Maar hoe creëer je die cultuur dan? Daarover straks wat tips. Eerst even inzoomen op waar de cultuur begint: de oprichter.
Dat werd mij namelijk duidelijk toen ik op mijn tweede dag Jaap (oprichter Primo Marine) ontmoette. Jaap is niet meer dagelijks op kantoor te vinden. Een gelukje dus dat ik hem tref. Een man die de reputatie heeft dat hij bij binnenkomst aan iedereen vraagt of ze nog een kopje koffie lusten. Daarnaast nog even een check doet of iedereen het nog naar zijn zin heeft. Hij sluit ook aan bij de lunch. Praten over werk doen we niet tijdens lunch, er wordt gelachen, verhalen verteld en voor elkaar gezorgd. Ook Jaap merkt dat op. Zijn conclusie: ‘Kunnen we de lunch voortaan niet verplicht verlengen? Moeten we alleen wel meer eten’.
Even later vertrekt Jaap weer, maar niet zonder iedereen persoonlijk gedag te zeggen. ‘Doei Nina, tot de volgende keer. Jij bent er iedere donderdag begrijp ik. Ik wens je veel plezier met deze fijne groep mensen.’
Jaap, wij spreken duidelijk dezelfde taal.
Dit zijn natuurlijk precies de scale-up culturen bij wie wij als VIE People graag aan de slag gaan. Wij vinden bedrijfscultuur ontzettend belangrijk en ik durf het nog wel stelliger te zeggen: een voorspelling voor het succes van het bedrijf. Ook de reden dat wij elke nieuwe VIE’er gelijk het boek: de bedrijfscultuurcode - Daniel Coyle, vanaf dag 1 in de handen duwen om te lezen.
Dit boek raad ik dan ook zeker aan om te lezen, want de kracht van een sterke bedrijfscultuur voel je dus gelijk. Als tipje van de sluier, hierbij alvast een paar tips:
- Laat al vroeg blijken dat je feilbaar bent, vooral als je een leider bent
Bij interacties zijn we van nature geneigd om onze zwaktes te verbergen en sterk over te komen. Als je veiligheid wil creëren, is dit precies de verkeerde zet. Je moet je juist openstellen, laten zien dat jij ook fouten maakt en mensen tot input uitnodigen.
- Omhels de boodschapper
Een van de vruchtbaarste momenten om veiligheid te creëren is wanneer een groep met slecht nieuws komt of harde feedback geeft. Op die momenten is het belangrijk om het slechte nieuws niet alleen te accepteren, maar zelfs te omarmen. Laat weten dat je de feedback nodig hebt, zo weet je zeker dat de boodschapper zich de volgende keer veilig genoeg voelt om je de waarheid te zeggen.
- Overdrijf met dankjewels
Wanneer je je in een uiterst succesvolle cultuur begeeft, lijkt het misschien alsof er overdreven vaak dankjewel wordt gezegd. Al dat bedanken lijkt misschien overdreven, maar er is sterk wetenschappelijk bewijs dat het aanzet tot coöperatief gedrag.
- Zorg dat iedereen een stem heeft
Makkelijker gezegd dan gedaan. Veel succesvolle groepen gebruiken daarom simpele mechanismen die groepsbijdragen bevorderen, uitlichten en waarderen. Een voorbeeld: veel succesvolle groepen hanteren de regel dat een vergadering pas kan zijn afgelopen als iedereen zijn zegje heeft gedaan.
- Ruim de rommel op
De vaatwasser inruimen, een doekje over de tafel halen of de lunch tafel afruimen. Een mindset waarin je simpele manieren zoekt om de groep van dienst te zijn. Deze acties zijn niet alleen efficiënt omdat ze ethisch verantwoord of genereus zijn, maar omdat ze een breder signaal uitzenden: we doen dit met elkaar.
Kan je hier wat hulp bij gebruiken, dan helpen wij je natuurlijk graag op weg. Hopelijk volgen dan alle bedrijven het voorbeeld van mijn nieuwe klant, want goh: wat ziet de (werk)wereld er dan een stuk mooier uit. En dát past dan weer helemaal bij de filosofie van VIE People
Een sterk werkgeversmerk is een magneet voor toptalent, maar hoe bouw je dat merk?
Hoe komt het dat het ene bedrijf binnen no time vacatures vervuld, terwijl het andere bedrijf moet trekken aan iedere sollicitant die een beetje geïnteresseerd is?